home ›› Restauratie Oosterdijkshornerverlaat met vispassage

Restauratie Oosterdijkshornerverlaat met vispassage

(project van Noorderzijlvest)
De sluis ‘Oosterdijkshornverlaat’ bij Ten Boer is gerestaureerd. Een bijzonder project omdat niet alleen de sluis (het verlaat) is gerestaureerd,maar omdat er ook uitgebreide aanpassingen gedaan zijn voor vispassage. Dit laatste is mogelijk gemaakt door de subsidie van het Waddenfonds.

Locatie van het project
De sluis ligt bij Lellens (ten oosten van Ten Boer) in het Westerwijtwerdermaar nabij de oude Stadsweg van Groningen naar Appingedam. Het is een rijksmonument met een bijzondere karakter en markante ligging.

Aanleiding van dit project
De sluis blokkeerde de vismigratieroute volledig. De mogelijkheid tot vismigratie was slechts aanwezig bij het schutten van de boten op gezette tijden van de dag (gedurende het vaarseizoen). Dit was eigenlijk een theoretische mogelijkheid, omdat de schutperioden voor boten (zowel qua seizoen als perioden op de dag) niet synchroon lopen met de perioden van vismigratie. Verder ontbrak een lokstroom voor de vissen. Deze is essentieel om vis vanuit de boezem aan te trekken.

Bijzonderheden
Het is een oud type sluis van 1928 met bijzondere stalen heftorens. De sluis verkeerde in slechte toestand, terwijl het nog dienst deed voor de vaarrecreatie. In het restauratieplan werd een vispassage via het sluis toegevoegd. Voor de restauratie van de sluis betekende het inpassen van de vispassage dat er bodem- en taludbescherming aangebracht moest worden. Daarnaast waren er aanpassingen in de elektrische besturing nodig.

Financiën
Voor de realisatie van de vispassage werd de subsidie toegekend door het Waddenfonds binnen het project Ruim Baan Voor Vissen in het Waddengebied.

Planning
Het betrof een succesvolle restauratie, zowel boven als onder water, die in 2012 is afgerond. Een aanrader voor iedereen om langs te gaan. Op de fiets, met de auto of in de boot.

Meer weten?
Projectleider infrastructurele werken, Kurt Meijer, E-mail: k.meijer@noorderzijlvest.nl
Ruim Baan Voor Vissen op Twitter
Volg ons op twitter @ruimbaanvoorvis
'Ruim baan voor vissen' is een
samenwerkingsproject van:
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Wetterskip Fryslân Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa's
© 2012 ruimbaanvoorvissen.nl | copyright | disclaimer | Ontwerp & webontwikkeling Custard.nl